Είναι δυνατόν να προστατευτείς από έναν άγνωστο εχθρό; Μάλλον όχι! Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε και η έκφραση μάθε τον εχθρό σου και οι Rage Against the Machine την έκαναν τραγούδι: Know your enemy. Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε να την εφαρμόσουμε στους υπολογιστές και γι’ αυτό θα στήσουμε δικτυακές παγίδες, ώστε να μελετήσουμε τη συμπεριφορά των επιτιθέμενων!
Οι ιστορίες δικτυακών επιθέσεων μου προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον. Είχα την απορία για το πώς ακριβώς δρουν αυτοί οι διαβόητοι attackers, όπως επίσης και για το τι κάνουν αργότερα, με τα συστήματα που καταφέρνουν και παραβιάζουν. Είναι βλέπετε δύσκολο –και μάλλον παράξενο–, να προσπαθείς να προστατευτείς από κάτι για το οποίο δεν γνωρίζεις σχεδόν τίποτα! Ας σκεφτούμε όμως και κάτι ακόμα: Δεν θα ήταν χρήσιμο να εμπλουτίζαμε τη σκέψη μας, με τα τεχνάσματα που σκέφτεται ή/και χρησιμοποιεί στην πράξη ένας εισβολέας; Δεν θα ‘χε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς καταφέρνει, ό,τι καταφέρνει; Ε, λοιπόν, υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να ανακαλύψουμε τα παραπάνω, μαθαίνοντας πολλά νέα πράγματα και διασκεδάζοντας! Αναρωτιέστε πώς; Η απάντηση είναι απλή και ακούει στο όνομα honeypot!
Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Μαρτίου (τεύχος 006). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.
Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.